alienarea IV

(continuare)

Mă gândesc să termin cu alienarea, să închei subiectul. Nu e cinstit să transmit nimănui frustrările mele, chiar dacă nu e vorba numai de mine, ci nefericirile a zeci, sute, poate mii de generaţii. Istoric vorbind, toate aceste au început cu mii de ani în urmă când omul şi-a părăsit pădurea, peştera, grota, sau în ce o fi trăit,  şi obiceiul de a comunica fără vorbe, prin puterea gândului şi când, nu peste mult, a început să vorbească, şi vorbind a reuşit să mintă şi să se mintă… Atunci a început totul.

Ei bine, poate nici nu trebuia să constat, că, de fapt, asta am făcut, am constatat ce ni se întâmplă. Trăim unde trăim şi ar fi trebuit să tac, că, de multe ori, lucrurile nespuse sunt mai puţin dureroase… Aşa zice şi Biblia, că mai săraci cu duhul, am fi mai fericiţi, căci nu orice spirit poate suporta adevărul. Aşa e, mai bine povesteam ca Adrian Năstase, cum a fost el în Deltă şi cum a prins vreo 20 de ştiuci, pe care le-a eliberat, duios şi tandru… Lumea ar fi citit, m-ar fi înjurat de mamă, şi ar fi revenit a doua zi să mă înjure iar. Asta-i plăcerea românului, să aibă pe cine invidia şi pe cine pomeni de mamă…

Bine, concluzia era că trăim într-un mediu total nepotrivit şi că ar trebui să facem ceva. Toate bolile noastre, aproape toate, sunt boli de mediu, pentru că mediul ne impune obiceiuri nesănătoase de viaţă şi hrană. Stresul, hipertensiunea, bolile de inimă, ficat, rinichi, depresiile, obezitatea, anorexia, disfuncţiile sexuale, bolile psihice, nivelul crescut al colesterolului, alergiile, infertilitatea şi multe altele, toate indică deteriorarea fizică şi psihică a individului sub influenţa directă a factorilor de mediu.

Sigur că putem schimba lucrurile, chiar dacă această schimbare ar fi să dureze sute de ani. În primul rând ar trebui să ne redefinim ca oameni, să învăţăm că avem dreptul să trăim pe pământ atâta timp cât îl cinstim… Se pare că de pământ a uitat toată lumea, căci oamenii zilelor noastre sunt robiţi şi orbiţi de mirajul banului… Banii nu ne dau de mâncare! Banii sunt doar nişte hârtii tipărite, pe care noi, ca într-o joacă tembelă de copii, i-am învestit cu puteri imaginare… Schimbarea se va produce într-adevăr când vom renunţa de bunăvoie la bani, când vom preţui iarăşi apele, pământul  şi toate vietăţile ce ne înconjoară, când vom învăţa iarăşi să ne iubim aproapele şi să ne dăruim unii altora, zâmbete, flori şi copii… Asta e, când ne vom întoarce iarăşi la valorile primordiale, atunci se va fi schimbat ceva. Îmi amintesc o urare din Bihor, care are în ea neţărmurită dragoste şi adevăr: „Iubească-te pământul!”. Ei, da, atunci ne va fi bine, când ne va iubi pământul, căci pământul întoarce înzecit afecţiunea pe care i-o arătăm… Urarea asta e ca un îndemn, ceva de genul, iubeşte şi vei fi iubit!

De fapt,  am început acest articol dorind să combat un amic, care zicea că ’bloguitul’ e pierdere de vreme. Nu e. E o lecţie pe care ne-o dă tânăra generaţie, o lecţie despre exprimare, dragoste şi comunicare. Se înţelege, e un soi de comunicare neconvenţională dar profund umană ieşită din nevoia lăuntrică, naturală de a dărui, un tip de comunicare adaptată unui mediu ostil, pornit să suprime relaţiile dintre indivizi… E o chestie aproape instinctuală ceea ce fac blogherii, ca aceea a săteanului ajuns la oraş, care, radiind de bunăvoinţă, saluta toţi oamenii întâlniţi în cale, urându-le bună dimineaţa, e o tentativă de a rupe tăcerea, de a deschide braţele şi sufletul semenilor tăi, de a le întinde mâna. E drept, când scrii pe blog nu ştii cui te adresezi dar iniţiativa este cu atât mai valoroasă cu cât autorul depăşeşte stadiul de bârfă, de bisericuţă şi se adresează prietenilor şi duşmanilor deopotrivă. S-ar zice că e o lecţie ce merită învăţată, căci schimbarea, de care pomeneam adineauri, poate începe de oriunde iar în privinţa comunicării se pare că a început.

Reclame
Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s