alienarea II

(continuare)

Aţi văzut vreodată un om strămutat, un om plecat de la ţară şi ajuns la oraş. Eu am cunoscut un astfel de om. În prima lui dimineaţă de orăşean, când a ieşit pe stradă a început să ureze bună dimineaţa tuturor cele pe care îi întâlnea în cale… Îi făcea plăcere să le dorească o zi bună şi se mira de ce oamenii pe care îi saluta nu făceau la fel, nu-i doreau să aibă şi el o dimineaţă bună. Te poate impresiona până la lacrimi un astfel de om şi atunci, mai mult ca niciodată, poţi înţelege că ceva e greşit în lumea în care trăim, dacă o asemenea intenţie e pedepsită cu indiferenţă.
Orăşeanul nu mai este capabil să înţeleagă un astfel de gest. El trăieşte într-o lume care şi-a reprimat trăirile sentimentale faţă de membri comunităţii şi-a redus comunicarea la conversaţia habituală legată de propriul consum şi se vrea anonim. Atât îi poate oferi oraşul, anonimat, lipsă de identitate, singurătate colectivă… De fapt oraşul nu oferă nimic individului, oraşul doar îi ia, îi fură.
Nu m-am născut la ţară dar am privilegiul să copilăresc într-o casă pe pământ, cu grădină, într-o comunitate restrânsă, căci vechile cartiere ale Oradiei, nu erau nişte mahalale insalubre ci nişte grupări de proprietăţi private, conduse de oameni gospodari şi chibzuiţi iar mai apoi am profesat într-un orăşel din depresiunea Beiuşului, în Ştei, iarăşi o comunitate mică, unde după câteva săptămâni ajungi să cunoşti şi câinii… Comunităţile mici îţi oferă ceva, îţi dau siguranţă, îţi permit să ai propria identitate, să fii cineva, adică să fii tu, spre deosebire de marile aglomerări urbane, care îţi impun să fii nimeni, pe lângă că te obligă să trăieşti în ororile de locuinţe de la bloc – nu vă luaţi după mine, detest blocurile, deşi acolo locuiesc. Ei, asta, eu iarăşi numesc alienare, căci omul ajunge străin de drepturile sale naturale, de natura umană în sine.

(va urma)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s