ardei umpluţi

Astăzi, ardei umpluţi, o mâncare mai veche decât mine, la care fiecare generaţie a mai adăugat câte ceva. După ce o găteşti şi se umple casa de miresme de ierburi, ardei şi roşii, simţi că vei mânca ceva sănătos, natural, fără arome artificiale, potenţiatori de gust şi alte chimicale care se insinuează pe nesimţite în alimentaţia cotidiană.

Ingrediente: pentru 10 porţii, a câte doi ardei porţia, avem nevoie un kilogram de carne tocată (de porc, amestec de vită cu porc sau, pentru cei ce se feresc de colesterol, curcan), o cană de orez (cană de 250 de mililitri, cam cât au, de obicei, cănile pentru ceai) 20 de ardei, nu prea mari dar nici prea mici, o legătură sănătoasă de pătrunjel verde şi una  de mărar, 2 cepe potrivite, puţin ulei, sare, piper, zahăr, cimbru uscat, bulion, făină, smântână.

Preparare. Ardeii se spală şi se curăţă de cotor, apoi pregătim umplutura. Cepele se toacă mărunt, la fel si verdeţurile, mărarul şi pătrunjelul. Călim ceapa într-o  cratiţă în care am turnat vreo două, trei linguri de ulei de floarea soarelui. Când ceapa a devenit sticloasă şi s-a înmuiat putin o amestecam cu orezul, pe care îl lăsăm pe foc vreo două minute, după care, adugăm şi carnea tocată. Nu le ţinem pe foc mai mult de un minut. Punem cratiţa pe masă, şi tratăm compoziţia cu sare, piper şi vreo două linguri de mărar verde tocat şi două de pătrunjel. Frământăm bine şi ne asigurăm că umplutura e destul de sărată şi pipărată. Apoi umplem ardeii, nu îndesăm compozitia şi nu-i umplem chiar până sus, lăsăm loc cam de un centimetru, căci prin fierbere, orezul se umflă iar umplutura va creşte în volum. Odată umpluţi, aşezăm ardeii culcaţi într-o tavă, le dăm puţină apă, să nu-i acopere decât până la jumătate şi îi punem la cuptor.

Între timp, într-o tigaie adâncă, din patru linguri de făină, un litru bulion, sare, zahăr, piper şi o idee de cimbru, pregătim un sos de roşii. Făina se căleste puţin în ulei, după care se adaugă bulionul, amestecând mereu, ca să nu facă cocoloaşe. Lăsăm sosul să fiarbă la foc mic, până se îngroaşă şi capată consistenţa smântânii, după care, oprim focul.

Când au trecut 35-40 de minute, scoatem ardeii din cuptor şi verificăm dacă s-a fiert orezul. Probabil e doar al dente. Turnăm uniform peste ardei sosul de roşii şi presărăm pătrunjel verde din belşug. Introducem iar tava la cuptor pentru încă vreo 15 minute. Apoi stingem cuptorul.

Se servesc după ce s-au mai odihnit cam o oră, doi ardei şi câteva linguri de sos în ficare farfurie. Se împacă de minune cu smântâna şi ardeii iuţi iar doritorii îi pot stropi cu un vin roşu sau de care le place.

Poftă bună !


Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s