Ciorba de varză cu afumătură – lucskos kaposzta

Eu, mâncarea asta, am învăţat-o la Cluj, am învăţat iniţial s-o mănânc, fără să îmi pese cum ajungea ea atât de gustoasă în farfurie, dar mai deunăzi m-a apucat dorul de ea şi de mama, care, nu de puţine ori,  ne-o punea pe masă, aburindă şi plină de miresme de cimbru, varză, mărar şi carne de porc afumată. Aşa m-am apucat să gătesc acest fel, copleşit de amintiri şi năucit de  memoria mirosurilor şi gusturilor, care pe unii oameni îi aruncă melancolic în timp, iar pe alţii îi pune la treabă, dornici să retrăiască senzaţii de demult.

Fiertura asta e un fel de două feluri, adică ţine loc şi de ciorbă şi de felul principal şi, pe lângă că e săţioasă, nici nu îţi face o gaură prea mare în buget. 

Ingrediente (pentru 10 porţii… că eu mai puţin nu ştiu să gătesc): o varză cam la un kil jumătate, 2 ardei graşi (mai bine roşii decât galbeni), două cepe potrivite, vreo 300-400g ciolan afumat, un litru de bulion, 2 roşii mari, boia dulce, 2 linguri, 3 linguri de untdelemn, sare, o legătură de mărar verde, câteva rămurele de cimbru, 2 foi de dafin, piper măcinat, smântână, vreo 400g, şi o lingură de făină.

Preparare:

  1. Tăiem, sau mai degrabă ciopârţim, varza, oarecum rustic, în bucăţele relativ pătrate ori dreptunghiulare, o frecăm apoi cu sare, să se înmoaie puţin şi o lăsăm la odihnă într-un vas.
  2. Cu ceapa şi ardeii procedăm aproape la fel, doar că nu le dăm sare şi le tăiem mai mărunt.
  3. Roşiile de curăţăm de pieliţă şi le facem cubuleţe… vorba vine, că dintr-o roşie n-ai cum să obţii chiar cuburi.
  4. Ciolanul îl debităm, ca să mă exprim tehnic, în bucăţi măricele… cum să zic, cam cât o jumătate de brichetă… 4 centimetri, ca să fie mai clar.
  5. Într-o cratiţă încingem untdelemnul, sotăm puţin ceapa şi ardeiul (un minut, cel mult două), după care completăm distracţia cu bucăţile de ciolan… Mai sotăm totul încă vreo trei minute, amestecând cu grijă, iar la urmă adăugăm boiaua dulce, dar n-o lăsăm la fierbinţeală mai mult de 15 secunde, că devine amară şi ne strică tot cheful.

După boia, stingem reuniunea cu apă, cât să acoperă bine totul şi lăsăm la fiert, la foc moale, vreo 20 de minute.

6. Potrivim fiertura de sare şi piper, adăugăm varza, roşiile, cimbrul, jumătate din mărar (cealaltă jumătate o vom presăra deasupra când totul e gata), bulionul şi încă puţina apă, aşa încât să treacă de trei-patru degete peste nivelul verzei.

7. Fierbem ciorba la foc mic preţ de 30 de minute, iar în final o dregem cu 150g de smântână, în care am încorporat lingura de făină. Îi mai dăm un clocot de vreo 5 minute, mai cercetăm o dată cum stăm cu sarea şi piperul, adăugăm şi restul de mărar şi stingem focul.

Se serveşte cu smântână şi ardei iute.

Poftă bună !

About these ads
This entry was posted in la cratita and tagged , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Ciorba de varză cu afumătură – lucskos kaposzta

  1. laszlo53 says:

    Ma-i corupt Mircea,este ora 00:47 iar “dracu”ma duce catre…frigider.

  2. dan says:

    Draga Mircea
    Se vede ca esti tare priceput la facut mancare. Daca ai si retete vegetariene as fi bucuros sa le incerc. De sase luni sunt vegetarian (atunci am citit o carte numita Studiul China si m-am hotarat sa incerc dieta fara proteine animale continute in carne, lapte, oua etc.)

    • Dane, o mulţime din reţetele publicate pot fi adaptate dorinţelor tale. Înlocuieşte carnea cu ciuperci sau cu soia şi obţii mâncaruri făra proteine animale: vezi sarmalele, dovleceii sau guliile umplute, chifteluţele… Ai pe undeva şi un ghiveci de legume, apoi supa de varză, borşul de legume, supa de cartofi si tot felul de supe cremă. Succes!

  3. david says:

    de rosii ai uitat se pare!:)))

  4. Dani says:

    a iesit o nebunie! multam de reteta!

  5. oana says:

    yammy!! super gustoasa!

  6. marin says:

    MULTUMESC MIRCEA!acum plec la piata , da in loc de ciolan eu pun scarita!eu sunt oltean,nevasta-mea e ardeLEANA ,m-o desfatat de cateva ori cu aceasta ciorba(mancare),, amu o sa-i fac o surpriza!!,,dumneaiei e la lucru!!doamne ajuta!!

  7. marin says:

    Domnule PROFESOR MIRCEA!Am gatat superbitatea de mancare, au mancat din ea fetele mele,si la final m-au intrebat: tati,da a fost mami p’acasa!!!!! amu o sa mananc si eu o portie mare si marg la lucru!pacat ca nu pot be o tar de rachie!!!!MULTAM FAIN!!

  8. Gospodina says:

    Buna,

    Ciorba se poate prepara si cu varza rosie?

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s