supa de gulii

Supa de gulii e o lucrătură ardelenească veche, de când lumea, de pe vremea când, prin părțile astea, guliei nu-i zicea gulie ci cărălabă, o denumire împrumutată desigur de la cei ce dețineau rețeta. Noi nu știm, şi nici copiii noștri, dar au fost vremuri în care era o artă să faci mâncare din mai nimic şi să saturi mai multe guri. E drept că prin anii ’80  am mai exersat şi noi sărăcia dar mi-e frică de Dumnezeu să zic că n-am avut ce mânca – atâta doar că mâncarea devenise o preocupare ce ne răpea mai mult timp decât s-ar fi cuvenit, căci era nevoie de imaginație să încropești o zeamă din mai nimic. Atunci am redescoperit supa de gulii a bunicii şi alte mâncăruri simple, care în anii de după război alcătuiau meniul cotidian.

Ingredientele nu-s multe şi nici greu de găsit: 2 gulii, un morcov, un păstârnac, 2 cepe mici, un ardei kapia (roşu), o legătură de pătrunjel verde şi una de mărar, un ou, 4-5 linguri de făină, o cană de bulion, sare, piper şi, bineînţeles, apă. Nu-i rău, la final, când servim capodopera, să o îmbunăm cu o ţâră de smântână sau chiar cu un iaurt mai grăsuț. Şi tot aşa, cu titlu de secret profesional, e bine de ştiut că bărbaţii nu vor refuza trei, patru rotocoale de ardei iute, scăpate ca din întâmplare în farfuria cu supă înainte de a ajunge pe masă.

Prepararea nu e lucrare de masterat, merge şnur, de ştim de unde s-o pornim. În primul rând dăm pe răzătoare morcovul şi păstârnacul iar ceapa şi ardeiul le mărunțim pe tocător. Mai pe urmă tăiem guliile felii iar din felii elaborăm fideluţe, mai groase sau mai subţiri, după cum ne duce priceperea.

Prăjim apoi morcovul, ceapa şi ardeiul, nu mult, 3-4 minute, după care le acoperim cu apă, cam un litru, un litru jumătate şi le lăsam să dea în clocot. După cinci minute putem adăuga şi guliile. Când ne-am convins că sunt aproape fierte adăugăm bulionul si potrivim fiertura de sare şi piper – supa de gulii ca şi cea de conopidă se împacă bine cu piperul. Acum e timpul potrivit să pregătim materialul pentru nişte zdrențe din ou, adică să amestecăm făina cu oul, cu un strop de sare şi cu puţina apă, până ce obținem un amestec de consistența unei smântâni groase.                                                                                                  Cu o lingură lăsăm amestecul să curgă treptat în supa în clocot şi se vor forma acele găluști mici şi cu o formă neregulată, cunoscute sub numele de zdrențe.

Cam asta a fost, adăugăm mărarul verde şi o servim după cum spuneam, cu ardei iute, smântână ori iaurt. Cu pătrunjelul verde n-avem treabă, îl folosim doar dacă cineva nu suportă mărarul, că se mai întâmplă şi anomalii dintr-astea.

Poftă bună!

About these ads
This entry was posted in la cratita and tagged , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to supa de gulii

  1. eri says:

    foarte buna supa

  2. emilia says:

    superba reteta si haios comentariu, combinatie placuta pentru a spori pofta. emilia, UK

  3. radu says:

    Comentatorul m/a facut sa/mi aduc aminte de darul lui Creanga. Nu numai iubirea, cum spune dumnealui, ci si harul de a transmite/o asa cum este, este diferit. Ar trebui dezvoltat! Astazi am sa fac aceasta supa tot cu iubire!

  4. calin says:

    ieri am facut o supa asemanatoare, doar bulion nu am pus, iar in loc de zdrente am pus taitei de orez, a iesit bine

    doar azi am citit reteta si ma mirat asemanarea , tinand cont ca o fost prima supa de gulii fara sa cunosc vreo reteta

    merita sa o gustati

  5. radu says:

    Am facut supa si a fost f gustoasa si usoara. Am avut chiar invitati si a fost apreciata si de ei.

  6. roibu says:

    Am sa fac budinca, pare grozava.

  7. Tünde says:

    Aceasta supa de gulii, mi-a umplut bucataria de miros ARDELENESC. Locuiesc departe de casa, si a fost extraordinar sa am senzatia, ca imi miroase casa,ca atunci cind gateste mama acasa.

  8. godo mihaela says:

    sunt unele scapari, cum ar fi ca lipseste pastarnacul (dar mi-am dat seama ca se pune odata cu morcovul). si mai este o chestie: se prajesc legumele, doar ca nu se spune in ce. in ulei sau in putina apa? sau face fiecare cum vrea? in rest, o fac si eu aceasta supa si va spun cum a iesit. multumescc

  9. Ai dreptate, asa e, se prăjeşte şi păstârnacul…. Acu, de prăjit, nu-l poţi prăji decât în ulei, credeam că se subînţelege… în apă se fierbe, nu se sotează… ok, e vina mea, n-am specificat. Voi corecta. În rest, îţi doresc numai bine şi poftă bună !

  10. Victoria says:

    Multumesc pentru reteta. Imi amintesc de mama cum se straduia sa ne faca cateo supa din ceva sa ne sature pe toti din casa. Amintirile sint im mintea noastra care am trait acele zile. Am sa incerc sa fac si eu supa de gulii chiar astazi. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

  11. Cred ca va fi cea mai buna reteta mai ales ca supa este preferinta mea! Pofta buna tuturor! D. P.

  12. sebastian says:

    un ardelean get bejet plecat de acasa demult si cu dezamagirea de a fi roman in suflet iti multumesc pentru aceasta reteta si pentru mandria de a o relata ca un ardelean
    astept sa vina acasa poporul sa vad daca ii surprind sau nu
    SEBASTIAN
    CAMBRIDGE, UK

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s